Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 
A henna
Nagy a különbség a haj és a bőr festésére szolgáló henna minősége között. A haj festésére szolgáló henna nem alkalmas a bőr festésére, mert nem elég erős ahhoz, hogy a bőrt megfogja, valamint nagyrészt adalékokat (pl. fémsókat) tartalmaz, amelyek a henna behatolását segíti a hajszálakba. A bőrre való henna általában finomabb őrlésű, mint a hajra való és a színe is más. A bőrre való  általában élénkzöld, minél élénkebb zöld, általában annál sötétebb lesz a minta.A hennapor finomra őrölt, kellemes gyógynövény illata van, érdemes megszagolni és kerülni a toxikus, kellemetlen szagú hennát. A pépet, ha időnk engedi magunk készítsük el, hiszen az előrecsomagolt hennapép legfeljebb 4 napig marad friss, és valószínüleg tartósítószert tartalmaz, így bőrirritációt okozhat, és csökkenti a henna bőrre gyakorolt jó hatását.

Nagyon sok múlik a henna csomagolásán, ha közvetlen fény éri színe megfakulhat, kevésbé fogja meg a bőrt, ha pedig a levegővel érintkezik, annak páratartalma aktiválja a növény festékanyagát, színe barnára, vagy sárgára változhat még a bőrre való felvitel előtt. Ezért ügyeljünk, hogy a kész pépet levegőtől, fénytől elzárva tároljuk.

A tiszta henna természetes anyag, biztonságosan alkalmazható, szinte soha nem vált ki bőrallergiát. Elfogyasztása ugyan nem káros, de nem javasoljuk, mivel a vörösvérsejtekre hatással van, és sárgaságot okozhat.
 
A bőr előkészítése
A hennafestés tovább tart, ha habkővel, vagy megfelelo kozmetikummal eltávolítjuk az elhalt hámréteget, hogy a henna a friss hámrétegbe tudjon hatolni. Amennyiben a hámrétegen szőrszálak vannak, úgy azt előző nap ajánlott eltávolítani. Fontos, hogy ha a minta felkerül, akkor a hennázott részt 4-6 órán keresztül nem fogjuk tudni használni. A henna felvitele előtt közvetlenül arclemosóval és pamuttörlővel tisztítsuk meg a bőrfelületet, majd alkoholmentes tonizálóval távolítsuk el az esetleg megmaradt zsírt,
mert az akadályozhatja a henna felszívódását.
 
Hennapép elkészítése
 
Szükséges anyagok, eszközök
Anyagok:
-         Erős kávé: lehetőleg instant
-         Eukaliptuszolaj: Bármely illóolaj megteszi, de sötét üvegeset kell venni
-         Őrölt szegfűszeg: a színhatást fokozza
-         Cukor + citrom fixáló: a citromsav segíti a henna behatolását a bőrbe, a cukor megakadályozza, hogy a minta idő előtt leperegjen.
-         Hennapor
 
Eszközök:
-         Mehenditölcsér: Kisméretu habzsákra emlékeztet, házilag is elkészítheto, a leírását is megtalálod ezen az oldalon.
-         Arctisztító párna: a tölcsérből kiszivárgó pépet, vagy az elrontott mintát tudjuk letörölni vele
-         Fogvájó: a túl vastagra sikerült vonalakat tudjuk korrigálni
-         Papír zsebkendő: a felesleges folyadék felitatására.
 
Tölcsér elkészítése:
Némi gyakorlatot kíván, szánjunk rá egy kis időt, mert nem biztos, hogy elsőre sikerül.
1.        Erős nejlonból vágjunk ki egy 12*15 cm-es téglalapot.
2.        Tekerjük fel az átlója mentén úgy, hogy a hegyénél lévő lyuk tűhegynyi legyen, a felső széle pedig kb. kétujjnyi széles. Ragasztószalaggal rögzítsük a hajtások és az illesztések mentén.
3.        Kiskanállal töltsük meg a tölcsért kb. félig a péppel
4.        A szélesebb végét kétoldalt hajtsuk be, majd hajtogassuk le, amíg a pép légmentesen össze nem áll.
5.        Ellenorizzük a tölcsért, nem ereszt-e valahol, a ragasztást szükség szerint ismételjük, nehogy a henna használat közben a kezünkre folyjon.
6.        Ha a lyuk nem elég nagy, tágítsuk tűvel.
 
Hennapép készítése:

Hozzávalók:
-         2 kávéskanál erősre főzött  kávé
-         1/2 kávéskanál űrölt szegfűszeg
-         4 kávéskanál hennapor
-         8 csepp eukaliptuszolaj
-         4 kávéskanál citromlé (rost nélküli)
-         3 kásvéskanál porcukor
Ez nem szentírás, ha nem fogkrém állagú a paszta, akkor változtass az arányokon.
 
Cukor+citrom fixáló
     Erre azért lesz szükség, hogy a henna át tudja járni a bőrt. Elkészítése könnyű, a festés előtt érdemes elkészíteni.
      Hozzávalók:
            2 kávéskanál cukor
            3 kávéskanál citromlé
       Elkészítése:
            1.        Szurjük át a citromlevet, hogy a rostok és a magok ne kerüljenek a fixálóba
            2.        Adjuk hozzá a cukrot és keverjük el
A fixálót csak akkor kell használni, ha a hennapép már teljesen megszáradt a bőrön. A fixálóba mártsunk egy   arctisztító párnát, majd rakjuk a mintára és óvatosan nyomkodjuk meg. Vigyázzunk arra, hogy közben ne peregjen le a pép. Ezt időnként ismételd meg.
 

Fontos, hogy a hennapép az elkészítés után legalább 24 órát álljon, hogy összeérjenek a hozzávalók. a legjobb ha másnap használod fel, mert minél tovább halogatod, annál fakóbb lesz a minta.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.